Kategóriák
Kreatív dolgok Nagybetűs élet

Talpalatnyi zöld #2 – még zöldebb…

Telnek-múlnak a napok, a Covid-nak is lassan vége már, mert a gazdaságnak ugye robognia kell tovább, életveszély ide vagy oda – az előzőleg ültetett növények meg csak nőnek és sokasodnak. Mert nem úgy van az ám, hogy ez hirtelen felhördüléses dolog volt, aztán ültetünk pár növényt, és később beleununk és elszárad mind. Még mit nem!

Megj.: Többet kéne írnom. Egy csomó dolog van, amiről lehetne, csak hát… az időm véges, és ami szabadidőm van, azt mostanában a projektjeimbe ölöm. Mert hogy több is fut egyszerre, természetesen – olyan három vagy négy. Egyrészt kell a változatosság, másrészt ezeket lehet párhuzamosan is csinálni, sőt, kell is, hogy a végén időben összeálljon egy részük egy nagy egésszé. Egyértelmű, nem? Majd mesélek 🙂

DIY (csináld magad) fűszernövény-tároló

Azóta több korszakalkotó ötletem volt beltéri növényezéssel kapcsolatban, és utánajártam mindenféle boszorkányságnak, mint pl. a Kratky-módszer, vagy az önöntözős tárolók – ez utóbbit meg is valósítottam.

Elsősorban szükségem volt egy konténerre, amiben a fűszer-növényeimet fogom tartani, mert kezdték kinőni a kis tejes dobozos helyüket. így csináltam saját készítésű fűszernövény-tárolót egy anyám által ajándékozott Curver süteményes tartóból (köszi anyu!). Ilyenből:

Azért esett erre a választás, mert belegondoltam, hogy bár mostanában előszeretettel nyúlok liszthez, és sütök olajbogyós, aszalt paradicsomos gyökérkenyeret, szalagos fánkot vagy tejfölös-sajtos pogácsát, azért igencsak ritkán van olyan, hogy raklapszámra sütnék és ebben akarnék szállítani (ez két év alatt összesen egyszer fordult elő). Amúgy meg méretre pont stimmelt, és még egy süllyeszthető tálcarésze is van, ami elválasztónak tökéletes.

Önöntöző konténer

De nem is akármilyen konténert csinálunk, hanem ún. önöntöző konténert. Ennek előnye, hogy nem kell annyiszor locsolni a növényeket, szépen felveszik a kellő mennyiségű vizet a konténer aljából, így:

Ehhez a konténer alján kialakítunk egy víztartályt, aminek az elválasztó lapjába lyukakat vágunk, és megtömködjük egy jó vízvezető anyaggal, pl. szivacsdarabkákkal. Be kell még vezetünk egy csövet, amin keresztül öntözéskor a tartályba juttatjuk a vizet, és kész is vagyunk, jöhet rá a föld és bele a növény.

Ezen a videón is megmutat egy készen kapható, kicsit bonyolultabb készüléket a három kutyás, Oázisos kislány, mielőtt elmélázva szemezik kicsit a cserép oldalával, majd mályvaszínű ruhában és mámorfelhőben elutazik Rómába.

Amúgy a kész termékekkel sincs semmi bajom, csak egy ilyen cucc 4-5000 Ft-nál kezdődik, az enyém meg ingyen volt.

Sőt, még jobbat mondok, mert rátaláltam ám az ezermester McMenemy Márk videójára is, ahol ő is pont egy önöntöző cserepet rak össze.

Egy ilyen megoldással nem csak csökkenthető az öntözés gyakorisága, de megúszunk megannyi, a felülről öntözéssel okozható káros hatást is (pl. a nedves levelek levélpenészt kaphatnak, illetve erős nap esetén a nagyító-hatás miatt elsárgulhatnak, megéghetnek).

Nosza, akkor lássunk is neki 🙂

A Curver sütemény-tartó három részből áll, egy lepattintható, átlátszó fedél, az alsó rész, és a kivehető tálcarész.

Először a tálcarészt alakítottam át. Fúróval lyukakat ütöttem bele:

Majdnem tökéletes, persze műanyag fúrásánál szinte biztos, hogy be fog repedni valahol, de szerencsére itt ez nem okozott gondot.

A jobb felső sarokban látható, hogy megvágtam a helyet a vízelvezető csőnek is. Ezután a helyére tettem a “csövet” és a kis lukakba csíkokba vágott mosogatószivacsok kerültek – ezek fogják a víztartály-részben lévő vizet továbbítani a felső földrétegnek. A “kész” tálca az alsó részbe helyezve így néz ki:

És hogy mi a “vízelvezető cső”? Akármi lehet, ami hengeres, én például egy 1×1 magnézium + kalcium pezsgőtabletta műanyag borításának vágtam le az alját. Ilyennek:

Újrahasznosítás a maximumon 🙂

A tálcarésszel kész is vagyunk, viszont alapvetően így még alacsony, csupán olyan 5-6 cm magas lenne a konténer, és ennél azért kicsivel több kéne a fűszernövényeknek is.

A tároló tetejének kivágtam a közepét, és rápattintottam az alsó részre:

Ez már eléri a 10 centis magasságot, amivel meg vagyok elégedve. Nincs más hátra, mint a felső rész és az alsó tálca széleit, valamint a vízelvezető csövet egy kis szikszalaggal megtámogatni a megfelelő szigetelés érdekében, illetve kívülről is rögzíteni szikszalaggal az alsó részt a felsőhöz:

Ezzel meg is vagyunk.

Mivel ez egy elég nagy, kb. 40 x 25 cm-s alapterületű konténer, több fűszernövényt is szeretnék rajta termeszteni a már meglévő bazsalikom és petrezselyem átköltöztetése mellett.

Az IKEA-ból maradt egy nem felhasznált HÖFTA ruha-szeparáló csomagom, ami ennek a célnak tökéletesen megfelelt:

Ebből hat kis parcellát alakítottam ki méretre vágva és összeillesztve, így:

Végül ezt az elosztót behelyezve a konténerbe, jöhet a föld:

Ezután átültettem a bazsalikomot és a petrezselymet, illetve vetettem el oregánót, majoránnát, tárkonyt és koriandert, ment rájuk egy réteg víz -egyelőre még felülről, első öntözésnek- és készen is vagyunk:

Halk megjegyzés, hogy a jelölőnek használt kis kartoncsíkokat nem ajánlom, a papír ugyanis szintén fel tudja szívni (szó szerint felfelé) a nedvességet, és pár nap után ez lesz velük:

Szóval tessék műanyag jelölőt használni, ezt is meg lehet oldani otthoni eszközökből 🙂

A fűszerek amúgy jól vannak, egy kivételével mindegyik kicsírázott, és szépen növekednek:

Ennek a mintájára akkor már összeraktam még kettő hasonló, csak kisebb konténert műanyag dobozokból, amikbe a tervek szerint saláta, valamint a koktélparadicsomok kerülnek majd (A Pepsi-s kupakok kiválók távtartónak a tartály aljára):

Nos, ennyi lenne. A következő bejegyzésben eggyel tovább megyek az otthoni növénytermesztésben, aztán a tervek szerint még kettővel, de meglátjuk. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .