Kategóriák
Tech dolog

A YouTube és a Dislike számláló eltüntetése – és amit tehetünk

Ez csak egy rövid bejegyzés lesz, főleg azért, hogy felhívjam a figyelmet valamire, ami az utóbbi hetekben IT-s körökben és YouTube felhasználóknál egyaránt kiverte a biztosítékot.

Mi történt?

A YouTube nem rég közzétett blogbejegyzésében bejelentette, hogy December 12-ével bezárólag mindenki számára el fogja tüntetni a videók alatti Dislike számlálót (és nem a gombot, csupán a számlálót – a gomb továbbra is elérhető lesz).

Ezt itt:

Miért probléma ez?

Anélkül, hogy kisesszét írnék a mai közösségi média intelligencia-romboló hatásáról, röviden és tömören: mert egy videó tartalmát és annak értékét a leggyorsabban a like-ok és dislike-ok számával, illetve ennek arányával állapíthatjuk meg.

Ez a YouTube esetén főleg azért lényeges, mert milliónyi how-to és oktató-videó van a platformon, aminél fontos, hogy a videót megnyitva ezt az arányt lássuk, és ne kelljen egy húsz perces videót végignéznünk, majd csak ezután rájönnünk, hogy a videóban található információ már elavult, eleve nem működik vagy félrevezető.

Akit érdekel, Marques Brownlee, a YouTube-on csak MKBHD néven elhíresült tech reviewer egy videóban elegánsan és ennél hosszabban szólítja meg a YouTube-ot, összefoglalva a dislike számláló eltüntetésének következményeit.

Mit lehet tenni ez ellen?

Sajnos nem sokat, de talán egy dolgot igen.

Egy fejlesztő létrehozott egy böngésző-bővítményt Return YouTube Dislike néven.

Amint ezt az FAQ oldal is elmagyarázza, a nevéből eredően ennek a nyílt forráskódú, még viszonylag kezdetleges bővítménynek egyetlen célja, hogy December 12-ig minél több YouTube videó esetén egy hatalmas adatbázisban tárolja el a megnyitott videókhoz tartozó, még elérhető dislike-ok számát. December 12-e után a bővítmény a saját adatbázisából és egy kis algoritmikus varázslással próbálja majd a bővítménnyel rendelkezőknek megjeleníteni a videókhoz tartozó dislike-számlálót – már amennyiben az elérhető.

A bővítményt a megjelenés óta most több, mint 40,000 felhasználó használja, de természetesen ez versenyfutás az idővel, hiszen kevesebb, mint 15 nap múlva már csak az eddig elmentett értékeket fogjuk látni (illetve persze új videók esetén egy új számlálót, amit a bővítmény kezel).

Aki szeretné, a bővítményt a weboldalon ismertetett módon feltelepítheti Chrome-ra vagy Firefox-ra, és ezzel hozzá tud járulni ahhoz, hogy most még minden, az általunk megnyitott YouTube-videó dislike-számlálója bekerüljön az adatbázisba, és természetesen élvezheti annak előnyeit is.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .